Funka utomlands ?

Nya idéer tankar är alltid välkomna på Vässarö. Men var får vi inspiration ifrån? Jo från dig som funktionär. Kanske är du sugen på att vidga dina vyer som scout och funktionär. Världen ligger öppen för dig och Vässarö finns kvar! Scoutcenter runt om i världen erbjuder funktionärsplatser på sina respektive anläggningar. Vi tycker det är roligt om Vässarös funktionärer reser runt i världen, kanske berättar ni om Vässarö men framför allt kanske ni hittar nya trix, tips och aktiviteter som sedan kan appliceras på Vässarö. Tillsammans kan vi utveckla allas vår egna pärla i Roslagen – Vässarö.

 

Goose Network

Goose Network är ett nätverk mellan scoutcenter i Europa där vi själva är med. De flesta center har frivilliga funktionärer som Vässarö men omfattningen och tiderna på året skiljer sig.

Förutom att söka direkt som funktionär till något av dessa center finns två varianter till. Det ena är att åka som EVS-volontär (del av ett EU-program) och det andra är inom ramen för Goose Network Staff Exchange (se länkarna nedan). Undersök gärna dessa två sista sätt och kom ihåg att koordinera och anmäla ditt intresse till Vässarös ledning i tid eftersom Vässarö står som partner i dessa två fall.

Öppettider för scoutcenter i Europa varierar. En del center är väldigt organiserade kring frivilliga och mest sommaröppna, andra kan ha en betydande skolverksamhet på vår och höst.

Funderar du på att ta din scoutgrupp till Europa? Då kan du använda Goose Network till att få reda på öppettider mm och mot vilken åldersgrupp centrets program är anpassat. DRAVE i Portugal är exempelvis ett renodlat roverscout-center.

Bulgarien – Shumen Scout Camp

Ett annat samarbete som flera av Vässarös funktionärer arbetat fram är med scoutcentret Shumen Scout camp i Bulgarien ligger nära Svarta Havskusten.
Här finns även möjligheter att få viss ekonomisk hjälp med resekostander.
Är du intresserad av att åka till Bulgarien kan du kontakta Olle Ahlsén på olle.alsen@gmail.com.
Olle ”kan allt om” Bulgarien och kan ge tips om fonder.

Så här beskriver Olle det hela på facebook

Shumen Scout camp i Bulgarien ligger nära Svarta Havskusten. Vässarö jobbar på att få igång ett samarbete med Shumen. Scouting i Bulgarien har det tufft, men har samtidigt stora utvecklingsmöjligheter. Jöns (Sven Jansson) och Olle har tagit initiativ till samarbetet. Shumen välkomnar alla som vill vara där och jobba. Det handlar om allt från byggnadsunderhåll till program aktiviteter för lägerdeltagarna. Arbetsperioden är flexibel. Vill du veta mer kontakta Olle Alsén.
På plats kostar det ingenting att vara där och flygbiljetter går att hitta runt 3000 – 3500 kr. Lokala transporter lite fickpengar och lokal turism tillkommer. Bulgarien är fortfarande ett billigt land. Är du under 26 år kan du söka stipendium hos Folke Bernadottes Minnesfond.