Om Vässarö

Vässarö ligger i ytterskärgården ca 14 mil NNO om Stockholm – ungefär mitt emellan Grisslehamn och Öregrund. Huvudön är 1,5 km bred och 2,5 km lång. Totalt omfattar Vässarö närmare 100 mindre öar, kobbar och skär. Ön ägs & drivs av Stockholms Scoutdistrikt.

En fantastisk gåva

På Vässarö har vi bevarat den gamla skärgårds-miljön. Boninghus och uthus från slutet av 1800-talet vårdas ömt och våra nya tillskott av byggnader smälter in men är anpassade efter öns verksamhet.

På ön finns färsk- och sjövattenkranar, soptunnor, dass, slanor och ved, dusch, bastu, kiosk, bemannad lägerexpedition, brevlåda samt mobiltäckning och internet över nästan hela ön.

Vi erbjuder er otaliga möjligheter till ett spännande och omväxlande program. Där skog, ängar och hav blir en del av upplevelsen.

Läger på ön

Varje sommar arrangeras en omfattande lägerverksamhet på Vässarö. tusentals ungdomar från många olika föreningar får uppleva ett härligt lägerliv på Vässarö.
Sedan slutet på 60talet har det bedrivits lägerskola i olika former.

Stockholms Scoutdistrikt arrangerar dessutom varje år konfirmationsläger för 15-åringar, frilufts- och seglarläger för alla mellan 10-13 år. Även andra organisationer hyr in sig på Vässarö för lägerverksamhet, det kan t ex vara schackklubben, lanföreningar, hockeyföreningen eller gymnstikföreningen.

Hur började allt?

Hela denna underbara skärgårdsdel testamenterades till Stockholms Scoutkårer 1942 av sjökaptenen Ragnar Westin. En fantastisk gåva, som skulle användas som tillflyktsort för scouterna. Och många är de barn och ungdomar som haft glädje av gåvan.

Idag finns på Vässarö boningshus, matsal, kapell, lada, kiosk, kurshus, förläggningsstugor, duschar, bastu och förrådsbyggnader och ett flertal samlingslokaler.

1976 invigdes Vässarö kapell som idag används som samlingssal, “disco”, kapell mm. Kapellet är uppfört på ruinen av en gammal lada. Delar av stengrunden är densamma som den var i den ursprungliga ladan. Innan kapellet byggdes användes ruinen som kyrka. Cirkusen, vårt senaste tillskott i samlingslokaler, är en fantastik kurslokal som rymmer 75-100 personer som vill ha sammanträde, kurs eller konferens.