Konfirmationsläger

Ett konfirmationsläger på Vässarö omfattar i det närmaste fyra veckor. Varje sommar arrangeras två läger med vardera 48 deltagare. Här nedan kan du läsa hur en typiskt läger kan se ut.

Ett typiskt konfläger på Vässarö

I tält och över öppen eld första veckan

Vecka ett tillbringas i tält och maten lagas över öppen eld. Att leva friluftsliv första tiden gör att gruppen kommer ihop sig och lär känna varandra snabbt. Första dagarna på lägret är kanske de mest spännande. Massor av nya ansikten, en del kanske man har sett förut men de flesta är helt okända. Hur ska jag kunna lära mig alla namn? Och vilka är det här jag ska dela tält med första veckan? Men efter ett par dagar in på lägret så börjar främlingarna bli ens vänner och det känns som om man vet allt om varandra. Mellan måltiderna är det pass, det kan innebära allt från att diskutera med prästen om Gud, Jesus och livet, till segling, bad eller lägerbygge.

Andra veckan flyttar konfirmanderna in i stugor

Efter en vecka flyttar konfirmanderna in i stugor och får äta i matsalen. Efter en intensiv första tid finns det nu lite mer tid för fritid. Men det betyder inte att det blir lugnare.

Läsningen i mindre grupper

Under lägret är det centrala förstås läsningen, den sker i mindre grupper och här pratas det om allt från Bibeln till relationer och tankar om livet. Eftersom prästen och ledarna alltid finns till hands ges många tillfällen till samtal och diskussioner utanför lektionernas ramar. Men att åka på konfläger på Vässarö är så mycket mer.

Segling i den underbara skärgården

Segling ligger inlagt på programpassen och varje patrull kan efter lägret hantera varsin båt själva utan instruktör. Vad kan vara bättre än att segla med sina vänner i den underbara skärgården?

Kapellet – både för gudstjänst och disco

Varje söndag firas det gudstjänst i kapellet. Men kapellet används också till andra ändamål som t.ex. disco. Alla som varit ute på Vässarö över Midsommar kan berätta om hur kul det är – när byggnaden är fylld till brädden med glada scouter.

Mysiga stunder med bastu, sånger och glass

Det blir också många mysstunder, tillfällen att sjunga, sola, äta glass, bada och basta i solnedgången.

Konfirmationsdagen och avslut

Också den mest fantastiska fyraveckors-period har emellertid ett slut. Med massor av nya erfarenheter, skratt och delad gråt närmar sig sig konfirmationsdagen med snabba kliv. Då hälsas den närmaste familjen välkommen till Vässarö. Konfirmationen äger rum i Vässarö kapell och det blir tillfälle för de anhöriga att titta lite på ön innan konfirmationsmiddagen börjar.

Så är det dags för avskedsstunden. Att skiljas från nya och gamla vänner och förälskelser är svårt. Lägret är dock bara en början på resten av ett liv, ett liv fyllt med gemenskap och nya vänner.

Önskan att än en gång få uppleva Vässarö med dess anda av omtanke och värme bär man sedan med sig genom livet. Kanske blir det flera återträffar för att träffa sina nya kompisar.