Stormen Alfrida

Natten onsdagen den 2 januari blåste det ordentligt längs kusten i Uppsala och Stockholms län. Vid mätstationen vid Örskär som ligger cirka 25M NNV om Vässarö blåste det 38m/s i byarna. På Vässarö har flera träd blåst ner, tegelpannor har blåst av och några nockplåtar har lättat. Dock har inga träd ramlat över hus vad vi kan bedöma nu. Vi kommer att återkomma med mer information under måndagen med förhoppningsvis lite bilder. I sådana här lägen är det bra att Vässarö är omgivet av så många duktiga människor som ser till att husen är i gott skick och att skogen hållits på behörigt avstånd från husen.

/Valdemar 5 januari 2019

 

2019-01-08

I går måndag gjorde vi en ordentlig runda på Vässarö och kontrollerade alla hus, ängar och vägar. Sammanfattningsvis kan man säga två saker; Oj vad många träd att ta hand om och vilken himla tur vi har haft eftersom det blev så lite skador. Under måndagen röjdes så att alla vägar är farbara och de träd som låg mot hus är borttagna. Stormen har blåst av takpannor på några hus och några nock- och vattplåtar är bortblåsta. I övrigt har husen med fönster klarat sig väldigt bra. De skador som träd har orsakat på husen är inte så märkvärdiga och vi tror att det kommer att ta mellan en till två veckor att återställa. Inget är akut i dagsläget, tack och lov för det!

Runt ängarna, längs stigar och vägar, och runt husen krävs en omfattande röjning för att det ska vara säkert att vistas där. För denna röjning finns en plan med prioriteringar. Vi kommer att se till att de farliga träden ligger ner utan spänn före det att verksamheten startar. 

Vad gör vi med allt fint virke som nu behöver avverkas? Vässarö har sedan några åt tillbaka börjat med småskaligt skogsbruk. Gran och tall blir brädor som vi bygger hus med. Lövved blir till ved som vi erbjuder lägergrupper och såklart hamnar en hel del på brasan. Att transportera ut virket och köra det över vattnet blir för dyrt i förhållande till den relativt ringa mängden som det ändå är. 

Kommer Vässarö vara sig likt när vi kommer nästa säsong? Ja, absolut, det är förhållandevis lite träd som blåst ner och det är ju människorna som gör ön!

/Vässarö den 8 januari 2019