Hantverkslägret Händer

Hantverkslägret för den som älskar att arbeta med händerna.

Vi ägnar oss åt traditionsenligt hantverk, bor i tält och är mitt i naturen.
Du kan gå med i Händers Facebookgrupp >> 
för att hålla dig uppdaterad med senaste informationen.

När:  Datum för läger 2019 presenteras i oktober 2018.
Tills dess kan du fylla i en intresseanmälan här så får hör vi av oss när datum samt årets teman är klart.

Var: Vässarö (Boende sker i egna tält)

Pris:

Kursdeltagare – 2800 kr
Anhöriga – 1350 kr
Barn upp till 7 år – 725 kr
(äldre barn betalar samma pris som anhöriga)

Teman: 
Är du redan nu nyfiken på det teman som var 2018 – smide för husbehov, bronsgjutning, för eget bruk, tälja en spelpipa, medeltidsinspirerande smycken – kan du läsa om dem längre ner på hemsidan.
Tema för 2019 är inte klart.

Åldersgräns: 18 år

Arrangör: Scouternas Folkhögskola

Om Händer

Vi bygger upp vår lägerby där vi sover i tält och lagar vår egen mat. Under dagarna ägnar vi oss åt hantverk, men det finns även tid att se ön, gå och ta ett bad och lära känna nya människor.

Kursen Händer startade 1993 och är ett ledarläger där vi lär ut traditionellt hantverk med målet att bevara och föra vidare traditioner och kunskap. Vi arbetar med lägret som grund och med patrullen som metod för att lära och dela med oss av hantverkets kunskaper och möjligheter. ”Learning by doing” står som den mest praktiserade metoden under den här kursen, där handen och tankens kraft byter av varandra gång på gång.

Vi bygger gemensamt upp vår hantverksby med arbetsplatser, samlingstält och matbord. Alla på kursen kommer att ingå i en Temapatrull. Patrullen slår upp sina tält tillsammans och skapar en by, samt kommer att få patrulluppgifter att utföra under kursen. Patrullerna kommer att få turas om att bjuda på frukost och kvällsfika. Under kursen kommer det även finnas möjligheter att delta på några av Vässarös programaktiviteter.

Som deltagare kan du komma ensam eller ta med familjen som då får möjlighet att njuta av en skön kursvecka i skärgården.

Om du har några frågor eller funderingar är det bara att kontakta oss på info@scoutkansliet.se eller 08-652 05 10

Arrangör:
Scouternas Folkhögskola
www.scouternasfolkhogskola.se

Kursansvarig:
Ulf Andersson Eckardt
mail:vargen28@telia.com
tel: 0152-212 19

”Händer” är en del av Scouternas folkhögskolas utbildningar.  Detta betyder att vårt Händer, förutom att vara ett tillfälle att hålla på med hantverk, leva lägerliv och träffa nya vänner, även innebär ledarskap och att ge människor verktyg till att bli aktiva samhällsmedborgare.

Teman

Under Händer-kursen kan man välja bland nedanstående teman (gällde 2018):

 

Smide för husbehov

Med enkla medel förkovrar vi oss i smidets mysterier. Kursen erbjuds dig som vill lära dig grunderna i att smida eller utveckla dina tidigare erfarenheter. Målet är att du ska lära dig olika smidestekniker och materiallära. Vi smider bruksföremål efter kunskap å önskemål t.ex. haspar, gångjärn, dörrkläpp, ljushållare, gardinstångsavslut, hushållsrullehållare samt enklare redskap och verktyg. Självklart hjälper vi varandra då det behövs!

Kursledare:  Tore Envall & Fredrik Jenning

Bronsgjutning i förlorad form

Vi tillverkar vaxmodeller som vi sedan bakar in i lera och därefter bränner så att vaxet försvinner och kvar får vi en gjutform för tredimensionell gjutning. Smältugnen är byggd av lera från ön, i vilken vi får upp värmen till ca. 1300 grader  med hjälp av träkol och handdrivna blåsbälgar. Vi blandar och  smälter brons för att därefter hälla i gjutformarna. Formarna slås därefter sönder för att vi ska komma åt de gjutna föremålen. Tekniken har praktiserats från bronsåldern fram till våra dagar .

Kursledare: Ulf Andersson Eckardt & Ulf Wallenberg

För eget bruk

I temat ”För eget bruk” har vi fokus på förvaring. Det kan vara kaffepåse, verktygsfodral, väskor i olika storlekar, med mera. Vi kombinerar material t.ex. skinn/läder och jeans eller annat grovt tyg. Återbruk av något man har eller vill ändra på. Vi provar på att dekorera förvaringen med lättare garvning och kanske lite tenntråds-arbete. Möjlighet  att prova på att sy på trampsymaskin finns också.

Kursledare: Vonna Rönnblad & Bibbi Ramfjord

Tälja en spelpipa

Vi tillverkar en spelpipa av dalamodell, benämningen på piporna varierar spilåpipa, spelpipa, låtpipa, fingerpipa, träpipa, skallpipa, vallpipa. Antalet fingerhål varierar från 6 till 8 och vissa har dessutom ett tumhål. Vi arbetar mycket med täljkniv!

Kursledare: Hardy Hedskog

Medeltidsinspirerande smycken

Kedjor av ringar (typ kungalänk, ringbrynjelänk m fl.), Påtning och Vikingastickning är gamla vikingatekniker som du får testa på under det här temat. Du kommer till exempel att få göra armband, halsband och örhänge. Du får också göra dina egna lås och öronkrokar. Materialet vi använder är glödgad järntråd, koppar och brons.

Vi kommer också gå igenom lite om materialkännedom, inköpsställen och litteratur. Silver och visst extra material, som inte ingår i kursavgiften, finns till försäljning på kursen.

Kursledare: Sterner Josefsson & Janne Engwall