Hantverkslägret Händer

Hantverkslägret för den som älskar att arbeta med händerna.

Vi ägnar oss åt traditionsenligt hantverk, bor i tält och är mitt i naturen.
Du kan gå med i Händers Facebookgrupp >> 
för att hålla dig uppdaterad med senaste informationen.

När: Datum för år 2020 bestäms i september 2019

Var: Vässarö (Boende sker i egna tält)

Priset 2019 var:

Kursdeltagare – 2800 kr
Anhöriga – 1350 kr
Barn upp till 7 år – 725 kr
(äldre barn betalar samma pris som anhöriga)

Teman: 

Sommaren 2019 bjöd på följande teman: Sticka, virka och tillverka tillbehör, Skräsvarvning, Ull, Tälja i färskträ, Medeltidsinspirerande smycken, Tälja en spelpipa, Smide för husbehov. Tema fär nästa års läger presenteras runt årsskiftet 2019/2020

–  Du kan du läsa om 2019’s teman längre ner på sidan.

Åldersgräns: 18 år

Arrangör: Scouternas Folkhögskola

Om Händer

Vi bygger upp vår lägerby där vi sover i tält och lagar vår egen mat. Under dagarna ägnar vi oss åt hantverk, men det finns även tid att se ön, gå och ta ett bad och lära känna nya människor.

Kursen Händer startade 1993 och är ett ledarläger där vi lär ut traditionellt hantverk med målet att bevara och föra vidare traditioner och kunskap. Vi arbetar med lägret som grund och med patrullen som metod för att lära och dela med oss av hantverkets kunskaper och möjligheter. ”Learning by doing” står som den mest praktiserade metoden under den här kursen, där handen och tankens kraft byter av varandra gång på gång.

Vi bygger gemensamt upp vår hantverksby med arbetsplatser, samlingstält och matbord. Alla på kursen kommer att ingå i en Temapatrull. Patrullen slår upp sina tält tillsammans och skapar en by, samt kommer att få patrulluppgifter att utföra under kursen. Patrullerna kommer att få turas om att bjuda på frukost och kvällsfika. Under kursen kommer det även finnas möjligheter att delta på några av Vässarös programaktiviteter.

Som deltagare kan du komma ensam eller ta med familjen som då får möjlighet att njuta av en skön kursvecka i skärgården.

Om du har några frågor eller funderingar är det bara att kontakta oss på info@scoutkansliet.se eller 08-652 05 10

Arrangör:
Scouternas Folkhögskola
www.scouternasfolkhogskola.se

Kursansvarig:
Ulf Andersson Eckardt
mail:vargen28@telia.com
tel: 0152-212 19

”Händer” är en del av Scouternas folkhögskolas utbildningar.  Detta betyder att vårt Händer, förutom att vara ett tillfälle att hålla på med hantverk, leva lägerliv och träffa nya vänner, även innebär ledarskap och att ge människor verktyg till att bli aktiva samhällsmedborgare.

Teman

Under Händer-kursen kan man välja bland nedanstående teman:

 

Sticka, virka och tillverka tillbehör - Fullt!

Ett tema för dig som vill lära dig att sticka och virka från grunden eller som vill fortsätta att utveckla ditt stickande eller virkande. Vi kommer alla lära oss mer av varandra. I temat ges också möjlighet att tillverka nystkrok (stickgälskrok) och skaftås i trådtjack, tälja nystpinne och att göra fodral till virknålar eller stickor och påsar för pågående arbeten.  Trampsymaskiner kommer finnas för eventuell sömnad.

Kursledare: Maja Rönnblad & Bibbi Ramfjord

Skärsvarvning - Fullt!

Med en trampdriven svegsvarv tillverkar vi skålar och andra runda föremål, som t.ex. verktygskaft och ben till möbler. Hantverket görs i färskt trä vilket förarbetas med yxa och bandkniv innan svarvning.
Vi kommer att gå igenom materialval, förbearbetning, svarvning. torkning och målning.

Inga förkunskaper krävs.

Kursledare: Pelle Evensen

Ull - Fullt!

I ulltemat ingår flera olika tekniker. Vi ägnar en dag vardera åt att spinna (på slända och spinnrock) och att tova (både våt och torrtovning). En dag ägnar vi åt ullkunskap och diverse olika tekniker som t ex vävning och lockstickning/virkning och en dag där du själv väljer teknik och får den  handledning du behöver för ditt projekt.

Kursledare: Cilla Ahlström & Yvonne (Vonna) Rönnblad

Tälja i färskträ

Vi går igenom olika täljgrepp så att du kan utveckla din täljteknik, Vi täljer i färskträ och tillverkar till exempel köksredskap och annan småslöjd. Vi provar olika skärande verktyg som täljyxa, skedkniv, bandkniv och provar att tälja på täljhäst. Vi gör ”skureut” och målar med oljefärg på trä.

Kursledare: Ulf Andersson Eckardt & Ulf Wallenberg

 

Medeltidsinspirerande smycken

Kedjor av ringar (typ kungalänk, ringbrynjelänk m fl.), Påtning och Vikingastickning är gamla vikingatekniker som du får testa på under det här temat. Du kommer till exempel att få göra armband, halsband och örhänge. Du får också göra dina egna lås och öronkrokar. Materialet vi använder är glödgad järntråd, koppar och brons.

Vi kommer också gå igenom lite om materialkännedom, inköpsställen och litteratur. Silver och visst extra material, som inte ingår i kursavgiften, finns till försäljning på kursen.

Kursledare: Sterner Josefsson & Janne Engwall

Tälja en spelpipa

Vi tillverkar en spelpipa av dalamodell, benämningen på piporna varierar spilåpipa, spelpipa, låtpipa, fingerpipa, träpipa, skallpipa, vallpipa. Antalet fingerhål varierar från 6 till 8 och vissa har dessutom ett tumhål. Vi arbetar mycket med täljkniv!

Kursledare: Hardy Hedskog

Smide för husbehov

Med enkla medel förkovrar vi oss i smidets mysterier. Kursen erbjuds dig som vill lära dig grunderna i att smida eller utveckla dina tidigare erfarenheter. Målet är att du ska lära dig olika smidestekniker och materiallära. Vi smider bruksföremål efter kunskap å önskemål t.ex. haspar, gångjärn, dörrkläpp, ljushållare, gardinstångsavslut, hushållsrullehållare samt enklare redskap och verktyg. Självklart hjälper vi varandra då det behövs!

Kursledare:  Tore Envall & Fredrik Jenning